Kontakta oss

Kanske känner du dig osäker på vilken typ av stång du ska välja? Allt handlar ju om vad du ska ha den till.

När det kommer till basövningar eller baslyft är skivstången det primära träningsredskapet. De fem viktigaste basövningarna är knäböj, bänkpress, marklyft, militärpress och rodd. Varför de anses som de viktigaste är eftersom du tränar flera stora musklelgrupper – samtidigt.

Välja rätt skivstång

Att investera i en skivstång till hemmagymmet är smart eftersom det är yteffektiv träningsutrustning som tar mycket liten plats. Med en skivstång och några viktskivor så kan du få till helkroppsträning enkelt och smidigt.

Vilken skivstång som är bäst just för dig kan vara svårt att veta. Det finns många olika typer av skivstänger. Det finns exempelvis vanliga raka skivstänger och en mängd stänger anpassade för olika övningar, till exempel hex bar, curl bar och så vidare. På marknaden finns också skivstänger med inbyggt skivstångslås och skivstänger där man använder traditionella lösa lås såsom jaw locks eller fjäderlås. Oavsett vilken stång du väljer rekommenderar vi att man alltid säkrar sina viktskivor för att undvika olyckor.

Olika typer av skivstång

 

Olympisk skivstång

En olympisk skivstång, också kallad internationell skivstång, är en vanlig rak skivstång. Den är enligt standard 220 cm lång och väger 20 kg och har en greppdiameter på 28 eller 29 mm. Den olympiska damstången kortare, 201 cm väger 15 kg, samt har en smalare greppdiameter än standard stången, 25 mm. Viktskivor som passar till den olympiska skivstången har en håldiameter på 50 mm.

Den vanligaste skivstången på gymmen och även i hemmagymmet är just den olympiska skivstången.

För dig som söker en bra och prisvärd skivstång rekommenderar vi Pivot olympisk skivstång 220cm

Söker du en skivstång för tuffare användning, exempelvis Crossfit, rekommenderar vi Pivot skivstång XF Elite Olympisk Dam och Pivot skivstång XF Elite Olympisk Herr

Teknikstång

En teknikstång är kortare och har en lättare vikt. Teknikstången väger oftast 10 kg och är framtagen för att träna upp teknik i rörelser, inte för att lyfta tungt. Den passar också dig som önskar en mindre skivstång av utrymmesmässiga skäl.

För dig som vill öva teknik eller inte har det utrymme som behövs för en stång på 220cm eller för dig som vill ha en lite lättare skivstång så rekommenderar vi Pivot skivstång XF Elite teknisk

Curlstång

En curlstång, även kallad EZ-stång eller Z-stång, är inte helt rak utan mjukt böjd i formen av ett W. Den är anpassad och böjd för att minska belastningen på handleder och armbågsleder. Stångens design gör så lederna belastas mindre än med rak stång där ditt rörelsemönster kan begränsas. Detta är alltså en bra stång för dig som normalt får ont i någon av dessa leder. Curlstången används främst till bicepscurl men kan även i kombination med träningsbänk användas till triceps extensions.

Vi rekommenderar Pivot curlstång XF olympisk

Trap bar eller Hex bar

Kärt barn har många namn… De två vanligaste namnen för denna typ av skivstång är Trap bar eller Hex bar men de kan också kallas Shrug Bar, Hip Bar eller hexstång. Oavsett namn så är det en specialstång för en skonsammare, säkrare och mer effektiv knäböj. En hex bar ser, som namnet antyder, ut som en hexagon. Den har alltså sex kanter och man “kliver in” i den. Viktskivorna är placerade likt en vanlig skivstång men greppet ser annorlunda ut, du har vanligen två handtag på stången och håller därmed stången vid sidan av kroppen. Tyngden blir centrerad istället för placerad framför kroppen som det blir när man tränar med en vanlig skivstång.

En hex bar kan användas till knäböj, marklyft, rodd, shrugs eller farmers walk.

Pivot Olympisk Hex Bar är en av våra mest populära Hex Bars.

Skivstång med inbyggt skivstångslås

Gungnir of Norway har tagit fram en ny typ av skivstång med ett inbyggt skivstångslås. Den patenterade lösningen ”SlideLocks” är integrerad i skivstången och är mycket enkel att använda. För att säkra viktskivan så behövs bara en rörelse; Lyft, dra låset mot viktskivan och släpp. Det här är en ny teknik som gör att de traditionella lösa skivstångslåsen inte behövs längre. Därmed upphör problemen med lås som försvinner och är besvärliga och ohanterliga att använda.

Dessa integrerade lås finns på flera olika typer av skivstänger; olympiska skivstänger i både 20kg och 15kg, curlstänger och även på hantelgrepp.

Ett perfekt val för dig som vill ha det allra bästa, det senaste på marknaden eller för dig som är ute efter en minimalistisk och lyxig känsla.

Här hittar du alla våra produkter med integrerade skivstångslås

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.