Kontakta oss

De “osynliga” hemmagymmet

Har du minimalt med plats för ett hemmagym och ingen bra yta där utrustning kan stå framme så behöver man tänka smart med både träningsutrustning och förvaring.

Träningsutrustning kan gömmas i allt från garderober och olika förvaringsmöbler till att förvaras under sängar, bakom eller under soffor. En viktig faktor för att träningen ska bli av är att det inte är alltför knepigt att plocka fram utrustningen när den ska användas.

Tips på utrustning i ett “osynligt” hemmagym

 • Gummiband/träningsband. Tar minimalt med plats och kan användas i många olika typer av träningsövningar. Finns i många olika modeller och med olika motstånd.
  Hantlar. Du behöver inte ett helt hantelpaket med en hel uppsättning av olika vikter för att kunna träna med hantlar. Tänker man smart så kan allt från ett hantelpar till några få hantelpar räcka för en mängd olika träningsövningar.
 • Justerbara hantlar. Tar lite mer plats än en exempelvis en hexhantel men du får istället tillgång till flera olika vikter i samma hantel. Så, om du gör en jämförelse med flera olika hantelpar hantelpar kontra en justerbar hantel så tar en justerbar hantel mycket mindre plats.
 • Hantelset. Ett hantelset ger dig, precis som de justerbara hantlarna, också fler möjligheter till olika vikter. Hantelset med viktskivor gör det möjligt att använda viktskivorna på egen hand i olika träningsövningar.
 • Träningsmatta. Det finns mängder med övningar som kan göras med enbart kroppsvikt. En träningsmatta eller yogamatta gör det mer bekvämt och skyddar golv och knän och ger glidskydd samt behagligare för händer och handleder..

Vardagsrumsgymmet eller sovrumsgymmet

När utrustningen får ta lite mer plats så finns också fler möjligheter. Viktigt att tänka på här är att skydda golvet. Det gör du enkelt genom att lägga underlagsmattor under konditionsmaskinerna samt träningsmatta/yogamatta att träna på och även lägga ner vikter på.

Tips på utrustning i ett sovrumsgymmet eller vardagsrumsgymmet.

Samma utrustningstips som ovan men du kan komplettera med några fler alternativ om utrustningen får ta lite mer plats.

 • Kettlebell. En eller ett par kettlebells tar inte stor plats men ger många olika träningsövningar på ett mycket enkelt sätt. För kvinnor är det ofta lagom med en kettlebell på 8-12 kg medan män kan börja med 12-16 kg. Vikten beror på din styrka och vilken erfarenhet du har av träning.
 • Kompakt konditionsutrustning. Det finns både löpband och roddmaskiner som är smidiga och går att vika ihop för smart och enkel förvaring.

Källargymmet

Har du en källare att tillgå så blir möjligheterna ännu fler. Här beror det lite på hur stort utrymme du har men möjligheterna är många. Troligen får du plats med både konditionsutrustning och utrustning för styrketräning. Att tänka på här är takhöjden, som kan vara något begränsande.

Förslag på utrustning i källargymmet

 • Skivstång. Skivstång är ett mångsidigt träningsredskap och ett självklart val i ett hemmagym när det finns plats. En skivstång gör det möjligt att träna hela kroppen med ett enda träningsredskap med tillgång till alla de  klassiska övningarna som benböj, marklyft, bänkpress, militärpress och många fler.
 • Viktskivor. Har du en skivstång så är viktskivorna det perfekta komplementet om du vill bygga muskler. Men viktskivor kan också användas helt på egen hand i olika träningsövningar som exempelvis russian twist, utfallssteg med viktskiva för att nämna några.
 • Skivstångsställning eller half rack. Om takhöjden i källargymmet tillåter är skivstångsställning och/eller half rack ett bra tillskott. Dessa ger ökad tillgång till ett brett utbud av skivstångsövningar och ett half rack bidrar dessutom med ökad säkerhet med sina safety bars. En annan smart funktion är att det ofta finns integrerade förvaringsmöjligheter.
 • Träningsbänk. En träningsbänk gör det genast möjligt att utföra träningsövningar som exempelvis olika pressövningar, flyes, tricepsdips och bänkrodd. Vill du träna press ovanför huvudet så är det ofta takhöjden som inte räcker till – med en bänk går det utmärkt att utföra den sittandes.
 • Hantelpaket. Har du utrymme så satsa på ett hantelpaket med hantelställ. Med ett hantelpaket byter du snabbt mellan olika vikter – har du dem dessutom i ett ställ så är det ergonomiskt, ordning och reda samt  lättstädat då det inte ligger lösa träningsredskap på golvet..
 • Kettlebells. Några kettlebells i olika vikter tar inte stor plats men ger många olika träningsövningar på ett enkelt sätt. Är du kvinna så kan du börja med en kettlebell på 8-12 kg medan det brukar vara lagom för män att börja med en kettlebell mellan 12-16 kg. Vikten beror både på styrka och träningserfarenhet. Det är smart att ha några kettlebells i olika viktspann. Lättare vikter passar för rehabträning eller koordinationsträning.
 • Konditionsmaskin. Det är bra att ha en till två konditionsmaskiner beroende på hur stort utrymme som finns att tillgå. De vanligaste brukar vara roddmaskin, löpband och/eller motionscykel.

Garagegymmet

Maxa dina pass i garaget! I ett garagegym är möjligheterna många. Se till att skydda ditt golv med exempelvis gummiplattor på 15 mm upp till 25 mm.

Förslag på utrustning i garagegymmet

 • Skivstång. Skivstången har en given plats i garagegymmet. Med en skivstång kan du få en stor progression i träningen och bygga upp styrkan successivt.
 • Viktskivor eller bumper plates. Det är smart att köpa några olika vikter på viktskivorna. Lättare viktskivor upp till 5 kilo är bra för rehabträning och för nybörjare. Nästa är medelviktskivor mellan 5-15 kg som används för de flesta träningsövningar och progressioner. Tunga viktskivor från 20 kg och uppåt används för avancerad styrketräning och tunga lyft. Viktskivor kan också användas helt på egen hand i olika träningsövningar som russian twist, utfallssteg med viktskiva eller high pull.
 • Halfrack eller skivstångsställning. Ett garagegym har ofta en tillräcklig takhöjd för att fungera bra för varierad träning med skivstång, även press över huvudet. Att ha tillgång till en skivstångsställning och/eller half rack är ett bra tillskott till utrustningen och ger ett bredare utbud av skivstångsövningar. Dessutom bidrar en ställning eller half rack med ökad säkerhet genom sina safety bars och krokar. Och, en annan smart funktion är att det ofta finns integrerade förvaringsmöjligheter.
 • Träningsbänk. Många vill ha en träningsbänk om dom har plats för det. Det möjliggör olika pressövningar, flyes, tricepsdips och bänkrodd. Har du mindre än 270 centimeter i takhöjd så kan du istället för stående militärpressar sätta dig ner och utföra dessa sittandes istället.
 • Kabelmaskin. Har du råd och har du plats så är en kabelmaskin en bra investering. Med sin platsbesparande kompakta design får du ett mångsidigt redskap för att få till en varierad träning. Du kan träna precis hela kroppen med en kabelmaskin. Kabelmaskiner kan, tack vare sin justerbarhet, ställas in på många olika sätt vilket gör att du kan anpassa dem för att träna olika muskelgrupper från olika vinklar och positioner
 • Hantelpaket. Med ett garagegym kan du satsa på hantelpaket med tillhörande hantelställ. Det är enkelt och roligt att träna, det ser proffsigt ut och du kan lätt träna samtidigt med vänner och familj då det finns en uppsättning hantlar tillgängliga. Hantelstället gör att det är snyggt och undanplockat på nolltid, dessutom mycket mer lättstädat än att förvara på annat sätt.
 • Konditionsmaskin. I ett hemmagym är det bra att ha tillgång till en eller två konditionsmaskiner beroende på hur stor yta ditt hemmagym har. Populära konditionsmaskiner att ha hemma är roddmaskin, löpband och/eller motionscykel samt även stakmaskin.
 • Förvaring. Om du satsar på bra förvaringslösningar blir det lätt att städa, enkelt att komma åt utrustningen och dessutom blir det visuella intrycket mycket snyggare. När det gäller hantlar och kettlebells är hyllor eller ställ det bästa. Viktskivor kan ofta hängas direkt på ett halfrack. Det finns även ställ enbart för bumper plates och viktskivor.

Nu är det bara att börja skissa på vad du vill ha till just ditt hemmagym. Kontakta oss så hjälper vi dig.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.